Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este o altă crimă de război comisă de Federația Rusă împotriva civililor nevinovaţi.
Mesajul îi aparține chiar președintelui Klaus Iohannis, care a reacționat pe Twitter după ultimele evenimente din Ucraina.
„Rusia şi agresorii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere. Gândurile noastre sunt alături de toţi cei afectaţi de acest atac oribil”, a completat şeful statului pe platforma de socializare.
Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, s-a declarat și el scandalizat de atacul împotriva unui baraj hidroelectric din Ucraina, atac ce „demonstrează încă odată brutalitatea războiului dus de Rusia”.
„Distrugerea barajului Kahovka este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi cauzează grave distrugeri mediului”, a scris Stoltenberg pe Twitter.
The destruction of the Kakhovka dam today puts thousands of civilians at risk and causes severe environmental damage.
This is an outrageous act, which demonstrates once again the brutality of #Russia’s war in #Ukraine.— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 6, 2023
Armata ucraineană a acuzat Rusia, într-un comunicat de presă, că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka.
Preşedintele Volodimir Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate, potrivit şefului Administraţiei Prezidenţiale, Andrii Iermak, care a denunţat o „crimă de război”.
Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.
Barajul Nova Kahovka, situat în părțile controlate de Rusia din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a fost distrus în noaptea de luni spre marți. Barajul asigura alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Hidrocentrala Kakhovka se află în orașul Nova Kakhovka, din regiunea Herson, aflată în prezent sub ocupație rusă. Barajul a fost construit în epoca sovietică și este unul dintre șase baraje de pe cursul Niprului, informează BBC.
Fotografii și videoclipuri de la fața locului arată o breșă masivă în baraj și cantități uriașe de apă curgând în direcția Herson. Ministerul de Externe de la Kiev a acuzat, prin intermediul unui comunicat, forțele ruse, pentru deteriorarea barajului.
Amenajat pe fluviul Nipru în 1956, în timpul perioadei sovietice, acest baraj este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Europa.
Citește AICI mai multe despre acest subiect.